|
KAPSUŁKI Z KOLAGENEM RYBIM
Wszystkie składniki COLVITY
występują w postaci wysoko przyswajalnych połączeń
organicznych. Preparat sprzyja odbudowie kolagenu
ustrojowego w całym organizmie. Efekty jego
działania w postaci wyraźnej poprawy kondycji
skóry widoczne są w trzecim miesiącu
systematycznego spożywania.
|
WYSTARCZĄ DWIE KAPSUŁKI
DZIENNIE
|
Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego
tropokolagenu, pozyskiwanego ze: skór rybich, ekstraktu
alg morskich, bioprzyswajalnej witaminy E , (alfa -
tokoferolu)
COLVITA - ALGI MORSKIE - FUCUS VESICULOSUS
Algi morskie poczyniły
w kosmetologii, dietetyce i medycynie zawrotną
karierę.
|
|
O ile jednak ostatnio zrobiło
się jakby ciszej o algach pacyficznych,
japońskich (tych od spiruliny) i
namibijskich (Ecionia Maxima) -
to algi atlantyckie "dorobiły się" szerokiej
i rzetelnej literatury opartej na wielu badaniach klinicznych.
|
Fucus Vesiculosus - bo nimi
tylko się zajmiemy, jeszcze pół wieku temu tworzyły
wspaniałe łąki podwodne w Zatoce Puckiej. Zrzuty ścieków
do Bałtyku, trałowanie dna, turystyka i inna działalność
ludzka doprowadziły jednak do degeneracji rodzimych
morszczynów. Chcielibyśmy napisać, że składnikiem COLVITY
jest wyciąg z rodzimych alg, lecz nie byłoby to prawdą.
Surowiec pozyskiwany jest obecnie z odsolonych plech
morszczynków pęcherzykowatych, z naturalnych stanowisk
u wybrzeży Irlandii. Wysokość plechy sięga 1m.
Jest to glon morski o barwie najczęściej brunatnej,
budowie taśmowej, opatrzony pęcherzami pławnymi. Na
końcach rozgałęzień znajdują się organy rozrodcze (lęgnie
i plemnie), tworzące tzw. konceptakle.
Za najbardziej bogate w bioprzyswajalne
minerały uważa się obecnie algi właśnie z północnego
Atlantyku, gdzie nie są poddane w procesie wegetacji
temperaturom wysokim, ani też zbyt niskim i stanowią
rzadko spotykany w przyrodzie skarbiec cennych składników
odżywczych.
Szczególną furorę zaczęły robić od
2002 roku, gdy wynaleziona została metoda ich
przeróbki nazwana "cell burst process", która
zastępując tradycyjne suszenie, pozwala zachować w stanie
nienaruszonym większość czynnych substancji.
Algi użyte w COLVICIE poddano właśnie takiej obróbce,
a następnie procesowi mikronizacji, który jeszcze podnosi
poziom ich biologicznej energii.
Fucus Vesiculosus stanowi w
naturze fenomen - rodzaj pomostu pomiędzy biotopem a
biocenozą. Posiadają bowiem niezwykłą zdolność gromadzenia
w sobie wszystkich praktycznie mikroelementów i minerałów,
jakie zawiera woda morska, a co najważniejsze także
najcenniejszych pierwiastków śladowych, w postaci zasymilowanej
przez organizm roślinny, a zatem najpełniej przyswajalnej.
Wykorzystuje się wszystkie składniki alg, usuwając
jedynie chlorek sodu (sól).
Oceanografowie dawno podnosili ogromny potencjał alg.
Dopiero jednak postęp biochemii zdaje się przywracać
należne miejsce temu prawdziwemu darowi morza. Profesor
H. U. Spencer z Yale proszony o wytypowanie jednej,
najwartościowszej odżywczo rośliny - odpowiedział
dziennikarce Forbes: "oczywiście algi morskie
- gdyby tylko były choć odrobinę smaczne..."
Spencer na pewno jednak wie, że algi pacyficzne
używane są w kuchniach (np. japońskiej) bardzo często,
zaś w postaci sproszkowanej spiruliny są zagęstnikami
zup, sosów i cenioną przyprawą.
Zdumienie ogarnęło biochemików po zapoznaniu się
ze składem alg. Organizmów tak bogatych w składniki
odżywcze nie znajdziemy bowiem wiele nawet na lądach.
W morszczynie pęcherzykowatym
występuje białko i to w ilościach, jakich nie powstydziłyby
się rośliny strączkowe. Są bogate w wapń, miedź,
żelazo, mangan, magnez, potas,
selen, fosfor, chrom, cynk
i jod zarówno organiczny (dijodotyrozyna)
jak i nieorganiczny. Odnajdziemy tu witaminy
z grupy A, B, C, E i K.
Węglowodany, błonnik, polisacharydy
i aminokwasy egzogenne. Polifenole, karoten
oraz związki śluzowe: kwas alginowy, fukoidynę,
laminarynę, mannitol, a także bioflawonoidy,
z których najważniejszym jest flawon - 3-d (OPC).
Po usunięciu chlorku sodu (soli
kuchennej) sproszkowane i mikronizowane algi
stanowią niemal idealnie zbilansowany kompleks witamin,
makro i mikroelementów oraz innych cennych substancji.
Są lekkostrawne i łatwo przyswajalne ponieważ ich skład
mineralny przypomina nasze płyny ustrojowe.
Działanie zdrowotne, ogólnoustrojowe
przyspieszają przemianę materii
przeciwdziałają zaparciom
obniżają poziom cholesterolu
zwiększają odporność organizmu
leczą niedoczynność tarczycy
redukują działanie wolnych rodników i T - lympfozytu
poprawiają krążenie
alkalizują krew
usuwają obrzęki i opuchlizny
detoksykują (również z pozostałości radioaktywnych)
transformują flegmę
wspomagają leczenie nowotworów i włókniaków
wspomagają leczenie choroby wieńcowej
wspomagają leczenie marskości wątroby
zmniejszają nadkwasotę
zapobiegają procesom gnilnym w jelitach
Działanie dermatologiczne i kosmetyczne
koją łojotok i inne problemy skóry tłustej
dzięki cynkowi działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo
zawartość peptydów i witamin aktywnych sprzyja uelastycznieniu skóry
poprawiają ukrwienie skóry
dzięki kwasowi alginowemu zwężają naczyńka i leczą rumień
stymulują syntezę kolagenu, szczególnie typu I i III
Na bazie alg produkuje się wiele kosmetyków,
które cieszą się dobrą opinią: ujędrniają skórę,
rozjaśniają rozstępy. Okłady z alg wyszczuplają
i leczą cellulit. Powstała cała dziedzina kosmetyki
skóry zwana talassoterapią. Opiera się na używaniu
alg i wody morskiej.
I na koniec ciekawostka. Pewną popularność zyskała
ostatnio metoda dobierania diety do grupy krwi.
Otóż wg niej posiadacze grupy krwi "O" po pierwsze,
po drugie i po trzecie suplementować powinni się właśnie
algami.
Colvita
- suplement diety
Colvita
- użytkowanie
Colvita
- nutrikosmetyk
Colvita
- lekarstwo
Colvita
- odchudzanie
Colvita
- marketing
Wstecz << Colvita-Strona
Główna <<
|
|