|
KAPSUŁKI Z KOLAGENEM RYBIM
Wszystkie składniki COLVITY
występują w postaci wysoko przyswajalnych połączeń
organicznych. Preparat sprzyja odbudowie kolagenu
ustrojowego w całym organizmie. Efekty jego
działania w postaci wyraźnej poprawy kondycji
skóry widoczne są w trzecim miesiącu
systematycznego spożywania.
|
WYSTARCZĄ DWIE KAPSUŁKI
DZIENNIE
|
Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego
tropokolagenu, pozyskiwanego ze: skór rybich, ekstraktu
alg morskich, bioprzyswajalnej witaminy E , (alfa -
tokoferolu)
COLVITA - WITAMINA E - BIOPRZYSWAJALNA
Witaminę E odkryli w 1922r. K.
Bishop i H. Evans powodując z jej pomocą wyleczenie
z bezpłodności szczurów laboratoryjnych.
W odróżnieniu od witaminy C jest rozpuszczalna w tłuszczach,
a nierozpuszczalna w wodzie. Istnieje kilka postaci
witaminy E pozyskiwanej z roślin, bądź też syntetycznie.
Dopiero jednak od stosunkowo niedawna, wytłaczane na
zimno z pędów wzrostu roślin oleje zawierające estry
octanu alfa - tokoferolu (5, 7, 8 - trimetylotokolu)
w formie prawoskrętnej, wykazują 100% aktywności biologicznej
i są najlepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Jest
to bardzo ważne, gdyż spotkać się można z zarzutami
nieprzyswajalności witaminy E, które są o tyle bezzasadne,
że dotyczą "starych" lub syntetycznych form tej witaminy.
DL alfa - tokoferol to zupełnie nowa biotechnologia.
Substancja importowana z USA, znacznie droższa i pochodząca
z pędów wzrostu roślin z selekcjonowanych upraw. Istota
różnicy polega m.in. na tym, że czyste preparaty tokoferoli
są wrażliwe na działanie tlenu, promieni UV i wielu
środków chemicznych. Estry tokoferoli pozyskiwane w
najnowszych high biotechnologies są zaś na te czynniki
odporne.
Zastosowany w COLVICIE 1 mg DL alfa - tokoferolu odpowiada
aktywnością biologiczną mniej więcej 1 j.m. witaminy
E zawartej w naturalnych pokarmach. Witamina E była
pierwszym specyfikiem jakiemu w XX w. przydano określenie
"eliksiru młodości". Dodaje żywotności, witalności,
energii, chęci do życia. Stymuluje syntezę kolagenu,
poprawia wygląd skóry i chroni przed bezpłodnością.
Działanie farmakologiczne:
1. Najważniejszą funkcją
biologiczną witaminy E jest, ochrona organizmu przed
niszczącym wpływem wolnych rodników. Wolne rodniki to
niezwykle aktywne cząsteczki tlenu, które atakują prawie
wszystkie składniki żywych tkanek. Cząsteczka witaminy
E reaguje z wolnymi rodnikami i przekształca je w obojętne,
niegroźne substancje, które następnie zostają wydalone
z organizmu wraz z moczem. Podczas tego procesu sama
witamina E traci swą aktywność i dopiero dzięki reakcji
z kwasem askorbinowym czyli witaminą C, którą również
zawiera nasz suplement COLVITA (w algach - postać lewoskrętna)
zostaje odtworzona aktywna postać tokoferolu. Ze względu
na swoje właściwości przeciwutleniające witamina ta
nazywana jest głównym "ochroniarzem" organizmu.
Właściwości antyutleniające tokoferolu są szczególnie
istotne w przypadku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
które wchodzą w skład błon komórkowych. Kwasy te pod
wpływem tlenu i światła ulegają utlenieniu w wyniku
czego powstaje duża ilość wolnych rodników, co z kolei
sprzyja uszkodzeniu błon komórkowych i zwiększa ich
przepuszczalność. Zjawisku temu przeciwdziała właśnie
witamina E.
Błona komórkowa jest niezwykle ważna dla zdrowia
i prawidłowego życia każdej komórki. Przede wszystkim
poprzez błony komórkowe odbywa się transport i zaopatrzenie
komórek we wszystkie witaminy i składniki mineralne
oraz hormony i inne związki chemiczne, od których zależy
działalność i sprawność każdej komórki ciała. Płyny
z odżywczymi substancjami cyrkulujące przez błony, poddawane
są skrupulatnej selekcji. Innymi słowy, bez aktywnej
działalności błon komórkowych poszczególne tkanki nie
otrzymałyby tego, co jest im potrzebne do prawidłowego
funkcjonowania. Można więc teraz zrozumieć, dlaczego
tak wiele chorób zależy od stanu błon komórkowych np.
choćby w przypadku cukrzycy, problem tkwi w nieprawidłowym
funkcjonowaniu błon komórkowych, które nie mogą "transportować"
glukozy z krwi.
2. Witamina E dzięki
swym właściwościom antyutleniającym jest również pomocna
w ochronie krwinek czerwonych (erytrocytów) transportujących
tlen do każdej komórki ciała. Czerwone krwinki również
ulegają "starzeniu", a proces ten przyspieszony bywa
pod wpływem światła i tlenu, powodując ich zniekształcenie.
Jest to skutek utleniania tłuszczów budujących błony
komórkowe erytrocytów. Procesowi temu zapobiegają dodatkowe
dawki witaminy E. Badania wykazały, że taką optymalną
dawkę chroniącą krwinki czerwone przed zniszczeniem
i deformacją jest 40 do 60 mg witaminy E dziennie. Tokoferol
chroniąc krwinki czerwone, jednocześnie wspomaga proces
oddychania komórek i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie
i utrzymanie wysokiej wydolności mięśni. Dlatego m.in.
zalecane jest, aby sportowcy spożywali pożywienie zawierające
dużo witaminy E.
3. Witamina E pobudza także produkcję
substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko
rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.
4. Współdziała ona również
z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając
ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, dzięki temu, że
witaminy te chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Niedobór witaminy E niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie
układu odpornościowego, gdyż zmniejsza się stabilność
błon komórek tego układu i nasila synteza związków obniżających
sprawność immunologiczną organizmu. Jest on wtedy bardziej
skłonny do zakażeń i przewlekłych schorzeń.
5. Naukowcy są obecnie zdania, że zaćma,
czyli schorzenie prowadzące do upośledzenia narządu
wzroku jest również wynikiem nadmiernego wytwarzania
się w organizmie wolnych rodników. Ponieważ witaminy
E, C i A pełnią funkcję antyutleniaczy, chroniąc przed
rodnikami, dlatego pośrednio chronią nasze oczy przed
tą chorobą. Na Uniwersytecie w Tampere w Finlandii przez
wiele lat badano zależności między poziomem niektórych
witamin we krwi a rozwojem zaćmy. Osoby z wysokim poziomem
cholesterolu, lecz niskim poziomem witaminy E i prowitaminy
A były ok. 4 razy bardziej narażone na powstanie zaćmy
niż ci, którzy mieli we krwi dużo cholesterolu i wspomnianych
witamin. U palaczy postęp mętnienia soczewki prowadzący
do zaćmy był wyraźnie szybszy niż u osób niepalących.
6. Zdaniem naukowców, jeśli organizm otrzymuje
regularnie zwiększone dawki witamin o działaniu przeciutleniąjącym,
do których należy witamina E, wówczas o 40% obniża
się ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca,
choroba niedokrwienna serca i zawał. Dzięki
temu, że witamina E hamuje utlenianie wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, zapobiega ona rozwojowi miażdżycy
naczyń krwionośnych. Nieprawidłowa dieta, tzn. przejadanie
się tłustymi wędlinami, białym pieczywem, makaronem,
cukrem, słodyczami, powoduje że w organizmie pojawia
się więcej różnych związków cholesterolu (tzw. lipidy).
Lipidy krążą w dużej ilości we krwi a następnie osadzają
się w ścianach tętnic, doprowadzając do ich zwężania.
W ten sposób zaczyna się rozwijać miażdżyca, zagrażając
różnymi chorobami serca i naczyń krwionośnych. Niebezpieczeństwo
rozwoju miażdżycy wzrasta przy niedobrze witaminy E
w diecie. Poza tym witamina ta wpływa również na obniżenie
poziomu cholesterolu, co jest także istotne w profilaktyce
chorób serca i układu krążenia.
7. Likwiduje ona dokuczliwe, nocne skurcze
w łydkach, spowodowane słabym krążeniem poniżej
kolan. Na przypadłość tą narażone są głównie kobiety
po przekroczeniu 50 roku życia. Po tygodniowym regularnym
zażywaniu od 30 do 40 mg witaminy E następuje zwykle
duża poprawa i skurcze ustępują.
8. Witamina E okazała się również
pomocna przy leczeniu przykrych dolegliwości związanych
z menopauzą. Zwykle dawki 30 - 60 mg witaminy E
dziennie ratowały kobiety przed bólami, uderzeniami
gorąca oraz stanami niepokoju.
9. Witamina E jest także niezbędna
u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy. Dlatego
niedobór witaminy E możne prowadzić do bezpłodności.
10. Wreszcie witamina E pomaga również w leczeniu
dolegliwości skórnych. M.in. jest pomocna w przypadku
tzw. "plam starczych ", czyli przebarwień skóry
pojawiających się u starszych osób głównie na dłoniach.
Plamy te, są to grudki tłuszczu utlenione przez wolne
rodniki nie poddające się redukcji. Te przebarwienia
występują również w innych tkankach. Przebarwień tych
można uniknąć jeśli organizm regularnie otrzymuje wystarczające
ilości witaminy E. Tokoferol nie tylko zapobiega powstawaniu
tych plam, lecz również w pewnym stopniu pomaga je usunąć.
Poza tym witamina E przyspiesza powstawanie nowej
tkanki po oparzeniach czy innych zranieniach,
a także chroni przed działaniem promieniowania UVB.
Pomaga też zwalczać grzybicę.
Warto wiedzieć jeszcze o witaminie
E, że występuje w: kiełkach pszennych - 30,5
mg /1OOg, oleju z kiełków - 250 do 520 mg / 1OOg, w
oleju sojowym - 115 mg / 1OOg, w sałacie
- 13 mg/ 1OOg, kapuście - 6mg / 1OOg, oliwie
8 mg / 1OOg, w rybach - 4 do 15 mg / 1OOg, w
żółtku jaj - 3mg / 1OOg, w oleju lnianym
- 23 mg / 1OOg, w kiełkach kukurydzy 16,4 mg
/ 1OOg. w oleju sezamowym - 5 mg / 1OOg, a także
w m.in. wiesiołku, ogóreczniku, czarnuszce,
rzeżusze, lipie, lubczyku, orzechach,
pokrzywie, dzikiej róży, grochu,
lucernie, koniczynie.
Jest obojętna na wysokie nawet temperatury, natomiast
rozkłada ją światło słoneczne.
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę E - to
wg różnych (akurat co do niej wyjątkowo rozbieżnych
w światowym piśmiennictwie) źródeł, od 30 mg
do nawet 200 mg.
W dawkach leczniczych przepisywana jest nawet w ilości
400 - 600 mg
Wskazania lecznicze to: kolagenozy,
trądzik, dermatozy, wypadanie włosów,
cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył i
tętnic, liszaje, sklerodermia, alergie,
marskość i zapalenie wątroby, kamica
żółciowa, stłuszczenie serca, zaniki mięśni,
nowotwory, retinopatie, zaburzenia
potencji, nadciśnienie, mukowiscydoza,
choroba Parkinsona.
Jedna molekuła witaminy E zabezpiecza
przed wolnymi rodnikami ponad 200 nienasyconych molekuł
kwasu tłuszczowego!
Neutralizować, a nawet hamować działanie tokoferolu
- potrafią natomiast szczawiany i sole żelaza.
Dawka witaminy E w COLVICIE
(5 mg / kapsułka) wydaje się bardzo niewielka,
ale jest to DL alfa - tokoferol, postać najaktywniejsza
z możliwych do otrzymania we współczesnej biochemii.
Istotne jest dla nas to, że zwiększa ona, w synergii
z witaminą C, selenem, chromem
i cynkiem (składniki alg) syntezę kolagenu.
Wchłania się do krwi i limfy wraz z hydroksyproliną
i hydroksylizyną - produktami rozpadu kolagenu
trzeciorzędowego, a następnie metabolizowana
jest w wątrobie i w skórze, a wydalana z żółcią moczem
i potem.
Colvita
- suplement diety
Colvita
- użytkowanie
Colvita
- nutrikosmetyk
Colvita
- lekarstwo
Colvita
- odchudzanie
Colvita
- marketing
Wstecz << Colvita-Strona
Główna <<
|
|